Du behöver
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 3 1/2 dl mjölk
- 6 äggulor
- 2 krm kajennpeppar
- 1 krm salt
- 2 krm riven muskotnöt
- 3 dl grovriven Västerbottensost
- 2 1/2 msk majsena
- 6 äggvitor
- smör till formarna
- 1 stånd selleri
Gör så här
1
Smält smöret i medelstor kastrull, rör i vetemjöl och späd med mjölken. Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda sig riktigt tjock, rör om ofta. Smaka av med salt och muskot. Låt såsen svalna. Rör i majsenan och vänd i ostrivet.
2
Vispa äggvitorna till riktigt fast skum med helt fettfria redskap, Vänd varsamt ner skummet i oststuvningen.
3
Smörj portionsformar, 1-1 1/2 deciliter stora, noga ända upp på kanten. Fördela sufflésmeten i formarna, det ska vara en centimeter form ovanför smetens yta. Ställ i 175 grader varm ugn, på galler i ugnens nedre del. Stäng luckan och öppna den inte förrän efter 25–30 minuter, när suffléerna stadgat sig och slutat stiga. Känn raskt med en sticka om smeten stelnat. Hasta formarna till bordet! Servera sköljda, ansade selleristjälkar att knapra till.