Du behöver
- 1 msk smör/margarin
- 1/2-1 tsk curry
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl fiskbuljong (fond + vatten)
- 1/2 pkt saffran
- 1/2 tsk salt
- 1 dl mycket finhackad färsk fänkål eller fint strimlad purjolök
- 2 dl mjölk + 1/2 dl grädde
- 300 g fiskfilé
- 200 g räkor
- finklippt dill
- Att äta till:
- vitlöks-/gräslöksrostat bröd: baguette, vitlök, gräslök, smör
Gör så här
1
Smält matfettet i en kastrull och låt curryn fräsa med. Tillsätt mjölet, rör om och späd med buljongen, lite i taget under vispning. Tillsätt saffran, salt, fänkål och gräddmjölken. Koka några minuter så att fänkålen mjuknar och vätskan kokar in något. Skär fisken i sockerbitsstora tärningar, eller i strimlor. Lägg dem i soppan och låt dem bara bli vita. De ska inte koka för länge för då blir de mosiga. (Särskilt om soppan lagas i förväg och ska värmas.) Lägg till sist i de skalade räkorna och strö på dill.
2
Finhacka vitlök och klipp gräslök. Blanda det med mjukt smör och bred det på 1 1/2 cm tjocka snedskurna baguetteskivor. Gratinera dem i ugnen, 225 grader.