Saffransgul fisksoppa

Du behöver 1 msk smör/margarin 1/2-1 tsk curry 2 msk vetemjöl 5 dl fiskbuljong (fond + vatten) 1/2 pkt saffran 1/2 tsk salt 1 dl...


2 portioner

Du behöver

  • 1 msk smör/margarin
  • 1/2-1 tsk curry
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl fiskbuljong (fond + vatten)
  • 1/2 pkt saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl mycket finhackad färsk fänkål eller fint strimlad purjolök
  • 2 dl mjölk + 1/2 dl grädde
  • 300 g fiskfilé
  • 200 g räkor
  • finklippt dill
  • Att äta till:
  • vitlöks-/gräslöksrostat bröd: baguette, vitlök, gräslök, smör

Gör så här

1
Smält matfettet i en kastrull och låt curryn fräsa med. Tillsätt mjölet, rör om och späd med buljongen, lite i taget under vispning. Tillsätt saffran, salt, fänkål och gräddmjölken. Koka några minuter så att fänkålen mjuknar och vätskan kokar in något. Skär fisken i sockerbitsstora tärningar, eller i strimlor. Lägg dem i soppan och låt dem bara bli vita. De ska inte koka för länge för då blir de mosiga. (Särskilt om soppan lagas i förväg och ska värmas.) Lägg till sist i de skalade räkorna och strö på dill.

2
Finhacka vitlök och klipp gräslök. Blanda det med mjukt smör och bred det på 1 1/2 cm tjocka snedskurna baguetteskivor. Gratinera dem i ugnen, 225 grader.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top