Du behöver
- 400 g fast fiskfilé som gös eller hälleflundra eller lax
- 2 finhackade schalottenlökar
- 1 röd finhackad chili (spansk peppar)
- 2 msk finhackad koriander
- 1 msk fisksås (nam pla)
- saft av 1/2 pressad lime
- 1 tsk socker + knappt 1/2 tsk salt
- 1 lättvispad äggvita
- 6 fina stjälkar citrongräs (som spett)
- eller 6 blötlagda grillspett av trä
Gör så här
1
Skär fisken i mycket små bitar, eller kör den mycket hastigt (annars blir den seg) i matberedare. Lägg fiskhacket i en skål, blanda med fint hackad schalottenlök, urkärnad och finhackad chili, fint hackad koriander, fisksås, limesaft, socker och salt. Rör om försiktigt.
2
Vispa, i en annan skål, äggvitan lätt. Vänd ner den varsamt i fiskfärsen. Forma nu färsen till bollar (eller platta biffar), lägg dem på ett fat, täck och ställ in dem i kylskåp ett par timmar.
3
Ta ut dem strax innan de ska grillas, tryck in en citrongrässtjälk eller ett spett i varje boll och forma fiskfärsen till en avlång korv. Grilla sedan spetten ett par minuter på varje sida, eller stek dem i stekpanna med lite olja. Servera dem direkt.
Det här receptet kommer från Anna och Fanny Bregenströms kokbok ”Under valnötsträdet”.