Lammstek i ugn med vinsky

Du behöver 3 st hela färska vitlökar 1 st lammstek cirka 2 kg 4 st stjärnanis 10 st timjankvistar färska 2 st vitlöksklyftor 2 msk...


6 portioner

Du behöver

  • 3 st hela färska vitlökar
  • 1 st lammstek cirka 2 kg
  • 4 st stjärnanis
  • 10 st timjankvistar färska
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • rödvin (svinäger)

Vinsky

2 st schalottenlökar
1 msk smör
persiljestjälk
1 st kalvbuljong (för 5 dl vätska)
2 dl rödvin enkelt
1 st lagerblad
1.5 msk soja
såsredning brun

Gör så här

1
Ta fram en liten långpanna. Halvera vitlökarna tvärsöver klyftorna och lägg dem längs sidorna på formen. Stick djupa hål här och där i steken, nära benet, och stoppa i halverade stjärnanisfrukter och hopvikta timjankvistar. Gnid hela steken med uppruggad vitlök och klappa in olivolja runt om. Salta och peppra i oljelagret och lägg steken i ugnspannan. Ställ in i nedre delen av 175 grader varm ugn, med en termometerspets instucken mitt i köttigaste delen, inte vid benet. Låt köttet stekas 1 1/2–2 timmar, tills innertemperaturen är 70–72 grader. Ös köttet flera gånger sista kvarten med vinäger (eller rödvin).

2
Ta ut steken och svep den i folie.

3
Låt den ligga och stadga sig på skärbrädan 10–15 minuter innan den skärs upp.

4
Gör såsen under tiden. Skala och tärna löken, låt den svettas med smöret och persiljan i såskastrullen tills löken är mjuk och genomskinlig. Hit kan du förbereda såsen.

5
Lös upp stekskyn i ugnspannan med 3 deciliter hett vatten och häll i kastrullen. Smula i buljong och häll i 2 deciliter rödvin. Koka upp med lagerbladet och smaka av såsen med soja. Sila bort lök och persilja, häll tillbaka den lena skyn i kastrullen. Smaka, eventuellt kan en klick gelé eller 1 tesked strösocker få ge såsen mer rondör. Rör i redningspulvret lite i sänder och låt småsjuda någon minut före servering.

6
Bena eventuellt ur steken för att få snygga skivor. Eller skiva runt om, bäst det går, från den breda änden, tvärsöver muskeltrådarna.


Kommentar:
Tillbehör:
Haricots verts och små trubbiga morötter är traditionella tillbehör, liksom var sin handfull grovskuren pommes frites. Potatisen får plats bredvid stekformen i ugnen, följ påsens anvisning, och strö gourmetsalt på.
Färska gröna bönor och färdigskalade minimorötter kokas knappt mjuka i saltat vatten som täcker. Vänd dem gärna i lite smält smör före servering.
Glöm inte lägga upp de mandelmilda vitlöksklyftorna som stekt med i ugn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top