Du behöver
- 2 kg plommontomater röda mogna
- 1 kg strösocker
- saft av 2 pressade citroner
- 1 st vaniljstång
- 250 g mandel skalad
Gör så här
1
Dag 1
2
Koka upp ett par liter vatten i en kastrull, lägg ner tomaterna och låt dem ligga i 1 minut. Lägg dem genast i kallt vatten, och avlägsna skalet med en kniv.
3
Dela tomaterna på längden och skrapa ur kärnhuset. Hacka tomaterna fint och blanda med sockret och citronsaften. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i allt. Täck med plastfilm och låt allt marinera över natten.
4
Dag 2.
5
Häll tomatblandningen i en syltgryta och koka under omrörning och skumning tills tomaterna börjar bli transparenta och ytan börjar skrynkla sig. Pensla då och då insidan av grytan med en pensel doppad i kallt vatten
6
Sylten är klar vid 107-108 grader, ta tempen med en koktermometer. Eller gör ett marmeladprov på en kall tallrik.
7
Ta grytan av plattan och rör ner de skalade mandlarna.
8
Fyll burkarna till hälften med marmeladen. Låt stå 30 minuter.
9
Koka upp marmeladen igen och fyll burkarna fulla. Skruva på locken med en gång. Vänd burkarna upp och ner.
10
Fyller man burkarna på detta sätt lägger sig inte all mandel ovanpå, utan fördelar sig jämnt i burkarna