Du behöver
- ca 600 g bakad mandelpotatis
- grovt salt
- 1 klyfta vitlök
- ca 8 råa mandelpotatisar,
- 10 cm långa
- 300 g smör
- 170 g äggula
- salt
- flingsalt
- tapioka eller arrowrotmjöl
- havssalt
- (druvkärne)olja
Gör så här
1
Lägg mandelpotatisen på en bädd av havssalt och baka i ugn i 125 grader tills de är mjuka, cirka 30 minuter.
2
Skiva vitlöken och stek den gyllenbrun i lite olja.
3
Skala potatisarna och mixa dem med smör och äggula. Smaka av med den stekta vitlöken och salt. Passera krämen och kyl den.
4
Skala och skär raka kanter på de råa potatisarna, skiva dem tunt på längden på mandolin eller med osthyvel.
5
Lägg en rad potatisskivor, ca 8 cm lång, på plastfilm. Spritsa potatiskrämen i 1–2 cm bred sträng på raden. Rulla in i plastfilmen så skivorna kommer runt om krämen. Gör 10 rullar.
6
Tillaga i ugnen i 100 grader, använd varmluft, till 85 grader i innertemp.
7
Mixa eller mortla tapioca eller arrowrot med lite flingsalt till pulver, sikta genom sil. Rulla de bakade potatisrullarna i tapiocapulvret och stek snabbt runtom i olja till gyllene färg.
Förenkla så här:
Gör potatiskrämen som ovan. Klä en ugnsfast form med raka kanter med dubbla lager plastfilm. Häll i krämen och stryk den slät. Baka hela formen
i ugnen i 100 grader till 85 graders temperatur i mitten. Kyl ner. Skär snygga bitar och värm sedan i ugnen i 100 grader när det är dags att äta.