Spetskål i två varianter

Du behöver 1.5 st spetskål salt och peppar smör vispgrädde spenat bikarbonat vitlöksolja Gör så här 1 Dela kålhuvudet i fyra bitar och förväll i...


10 portioner

Du behöver

  • 1.5 st spetskål
  • salt och peppar
  • smör
  • vispgrädde
  • spenat
  • bikarbonat
  • vitlöksolja

Gör så här

1
Dela kålhuvudet i fyra bitar och förväll i saltat vatten med lite bikarbonat i (för den gröna färgens skull). Kyl i kallt vatten.

2
Skär bort stocken. Skär kålen i cirka 3 cm breda remsor på längden.

3
Salta och peppra insidan och rulla ihop till en rulle som pressas in i en cylinder, cirka 2 cm i diameter. Ställ den på högkant och lägg en tärning smör ovanpå kålen. Värm sedan kålen i en gryta eller långpanna med lite vatten

4
i botten och plast över.

5

6
Koka kålputset i grädde tills det är mjukt och grädden börjar tjockna. Mixa till en kräm med lite spenat

7
för fräsch grön färg och passera genom sil.

8
Smaka av med salt och lite vitlöksolja.


Kommentar:
Förenkla så här:
Spetskål kan eventuellt bytas mot savoykål, men den blir
inte alls lika mjäll som spetskålen, och inte lika följsam att arbeta med.
Plocka bladen av 1 huvud savoykål, släng de 3–4 yttersta, grova bladen. Koka de grönaste bladen mjuka i saltat vatten, lyft upp och torka av, lägg i en ny gryta och slå på 2 dl vispgrädde. Koka ihop tills grädden är tjock. Mixa till slät kräm. Smaka av med salt.
Skär bort den tjocka nerven från de ljusa innersta bladen. Finstrimla bladen. Värm 1 msk olja riktig het i en gryta, lägg i strimlorna och rör hela tiden. Tillsätt 2–4 matskedar kallt smör, lite i taget och rör hela tiden. Lyft kastrullen av värmen och smaka av med salt, och rör eventuelt runt med vitlöksklyftan på gaffeln, eller ta ett par droppar vitlöksolja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top