Choucroute garnie alsacienne

Du behöver 2.5 l vatten 1 st lagerblad 1 1 st gul lök 1 morot persiljekvist sidfläsk ca 400 g rimmat i tjocka skivor kassler...


6 portioner

Du behöver

  • 2.5 l vatten
  • 1 st lagerblad 1
  • 1 st gul lök 1 morot
  • persiljekvist
  • sidfläsk ca 400 g rimmat i tjocka skivor
  • kassler ca 500 g i rätt tjocka skivor
  • 5 st vitlökskorv
  • 6 st korv (eller prinskorvar)

Surkål:

2 st burk surkål i vin
1 st lök finhackad stor gul
1 msk olja
vin (gärna Rieslingvin)
4.5 st enbär torkade
2 st kryddnejlikor
4.5 st svartpepparkorn
kummin ca 1 tsk
2 st lagerblad
salt

Att äta till:

kokt potatis
dijonsenap fransk osötad

Gör så här

1
Koka upp så mycket vatten i en stor gryta eller kastrull att det kan täcka kött och korv. Lägg i lagerblad, timjan, skalad lök i klyftor, skivad morot och persiljekvistar.

2
Koka spadet några minuter. Lägg i sidfläsk, kassler och korv och sjud under lock 10-15 minuter. Låt koket kallna i grytan/kastrullen, nedsänkt i kallt vatten.

3
Häll av spadet från surkålsburkarna. Lägg surkålen i rikligt med kallt vatten och låt den ligga 5-10 minuter. Ta upp och låt kålen rinna av väl. Skölj och krama ur vattnet.

4
Fräs löken glansig i olja i en gryta utan att hacket tar färg. Tillsätt surkål, vin och kryddor. Sjud det hela 20-25 minuter. Späd med lite vatten eller kokspad från kött- och korvkoket om det ser ut att vara för lite vätska. Smaka av med salt.

5
Dags att hetta upp kött och korv i sitt kokspad. Blanda lite av det heta spadet i surkålen om den behöver värmas. Lägg upp surkålen med skivat kött och korv i en stor form och servera direkt, när rätten är riktigt het. Med kokt potatis och fransk osötad senap till.


Kommentar:
En klassisk fransk-tysk maträtt!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top