Ankbröst med svart sötvinssky

Du behöver 2 (tinade) ankbröst (à cirka 350 g) salt, svartpeppar 30–50 g smör 1/2 dl syrligt, sött vitt dessertvin 1 tsk siktat florsocker Sås...


4 portioner

Du behöver

  • 2 (tinade) ankbröst (à cirka 350 g)
  • salt, svartpeppar
  • 30–50 g smör
  • 1/2 dl syrligt, sött vitt dessertvin
  • 1 tsk siktat florsocker
  • Sås
  • 3 dl svampspad eller vatten
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 1 dl vin som ovan
  • 2 msk kinasoja
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 dl kallt vatten
  • salt, vitpeppar
  • köttskyn

Gör så här

1
Torka köttet med kökspapper, snitta genom fettlagret med några drag av en vass kniv. Salta och peppra ankbrösten runt om.

2
Hetta upp stekpannan med lite smör till hög värme. Bryn först bröstens feta sida till fin färg innan andra sidan också får stekyta. Lägg över i ugnsform och droppa vinet på den brynta fettkanten. Sikta florsocker på och låt köttet eftersteka cirka 20 minuter i 175-gradig ugn. Testa tempen med probe, innerköttet ska vara 72 grader. Köttet ska då kännas stadigt, men inte stumt, vid pekfingertryck. Svep i alfolie och låt vila medan såsen lagas. Skiva ankbrösten det sista du gör före servering.

3

4
Sås:

5
Koka upp vätska med tärning i kastrull, tillsätt resten av vinet och sojan. Lös potatismjölet i kallvatten, strila ner i kokande buljong under omrörning. Låt koka upp, och dra det bums från plattan. Smaka av med salt och peppar, tillsätt skyn från fågelfolien. Värm såsen hastigt före servering.


Kommentar:
På franska heter den här varmrätten: Magret de Canard
avec jus au Monbazillac.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top