Du behöver
- 2 (tinade) ankbröst (à cirka 350 g)
- salt, svartpeppar
- 30–50 g smör
- 1/2 dl syrligt, sött vitt dessertvin
- 1 tsk siktat florsocker
- Sås
- 3 dl svampspad eller vatten
- 1 kalvbuljongtärning
- 1 dl vin som ovan
- 2 msk kinasoja
- 1 msk potatismjöl
- 1/2 dl kallt vatten
- salt, vitpeppar
- köttskyn
Gör så här
1
Torka köttet med kökspapper, snitta genom fettlagret med några drag av en vass kniv. Salta och peppra ankbrösten runt om.
2
Hetta upp stekpannan med lite smör till hög värme. Bryn först bröstens feta sida till fin färg innan andra sidan också får stekyta. Lägg över i ugnsform och droppa vinet på den brynta fettkanten. Sikta florsocker på och låt köttet eftersteka cirka 20 minuter i 175-gradig ugn. Testa tempen med probe, innerköttet ska vara 72 grader. Köttet ska då kännas stadigt, men inte stumt, vid pekfingertryck. Svep i alfolie och låt vila medan såsen lagas. Skiva ankbrösten det sista du gör före servering.
3
4
Sås:
5
Koka upp vätska med tärning i kastrull, tillsätt resten av vinet och sojan. Lös potatismjölet i kallvatten, strila ner i kokande buljong under omrörning. Låt koka upp, och dra det bums från plattan. Smaka av med salt och peppar, tillsätt skyn från fågelfolien. Värm såsen hastigt före servering.
På franska heter den här varmrätten: Magret de Canard
avec jus au Monbazillac.