Du behöver
- 1 dl russin
- 2 strimlade torkade fikon
- 15 g jäst
- 1 dl vatten
- 1 dl rågsurdeg (se kommentarer)
- 1/2 tsk salt
- 1 msk sirap
- 2 dl grovt rågmjöl
- 5–6 dl vetemjöl
- Tillbehör:
- solroskärnor
Gör så här
1
Dag 1: Lägg russin och strimlade torkade fikon i blöt i vatten.
2
Dag 2: Mixa den torkade frukten till en jämn massa med vätskan kvar.
3
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, cirka 2 1/2 deciliter fikonmos, salt, sirap och rågmjöl. Arbeta ner så mycket vetemjöl att du får en fin deg, något kladdig. Låt jäsa 1 timme.
4
Arbeta degen en stund till. Forma till en rund bulle. Doppa brödet i solrosfrön och låt jäsa i en korg med kärnorna nedåt i cirka 2 timmar.
5
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet. Sänk värmen till 175 grader. Låt grädda i 40 minuter eller tills brödet känns klart.
Surdeg av råg:
Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur, övertäckt med plastfilm i 2 dygn. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Täck med plastfilm och låt stå ett dygn. Rör ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Låt stå 1 dygn. Förvara degen i kylen. Lång hållbarhet. Späd med vatten om degen verkar bli för tjock. Den ska ha våffelsmetskonsistens.