Brunkans rågbröd med fikon

Du behöver 1 dl russin 2 strimlade torkade fikon 15 g jäst 1 dl vatten 1 dl rågsurdeg (se kommentarer) 1/2 tsk salt 1 msk...


1 portion

Du behöver

  • 1 dl russin
  • 2 strimlade torkade fikon
  • 15 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rågsurdeg (se kommentarer)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 5–6 dl vetemjöl
  • Tillbehör:
  • solroskärnor

Gör så här

1
Dag 1: Lägg russin och strimlade torkade fikon i blöt i vatten.

2
Dag 2: Mixa den torkade frukten till en jämn massa med vätskan kvar.

3
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, cirka 2 1/2 deciliter fikonmos, salt, sirap och rågmjöl. Arbeta ner så mycket vetemjöl att du får en fin deg, något kladdig. Låt jäsa 1 timme.

4
Arbeta degen en stund till. Forma till en rund bulle. Doppa brödet i solrosfrön och låt jäsa i en korg med kärnorna nedåt i cirka 2 timmar.

5
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet. Sänk värmen till 175 grader. Låt grädda i 40 minuter eller tills brödet känns klart.


Kommentar:
Surdeg av råg:
Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur, övertäckt med plastfilm i 2 dygn. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Täck med plastfilm och låt stå ett dygn. Rör ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Låt stå 1 dygn. Förvara degen i kylen. Lång hållbarhet. Späd med vatten om degen verkar bli för tjock. Den ska ha våffelsmetskonsistens.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top