Colcannon (kål och mos)

Du behöver 2 msk smör 2 msk olja 3 st lökar finhackade gula 500 g vitkål finstrimlad 0.5 tsk salt 2 msk cidervinäger Mos: 500...


4 portioner

Du behöver

  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 3 st lökar finhackade gula
  • 500 g vitkål finstrimlad
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk cidervinäger

Mos:

500 g potatis mjölig
2 st morötter
300 g kålrot
1 dl keso (125 g)
0.75 dl gräddfil
0.5 tsk salt
0.5 tsk kummin krossad
1 dl cheddarost riven till gratinering

Gör så här

1
Smält smör och tillsätt olja. Fräs löken blank i fettet. Tillsätt vitkålen och fräs under omrörning tills den är varm. Lägg lock på och sjud kålen mjuk 10-15 minuter på medelvärme. Rör ner salt och vinäger.

2
Skala potatis, morötter och kålrot. Dela i småbitar och mjukkoka i saltat vatten. Sila av. Mosa allt och blanda ner keso och gräddfil. Salta och krydda.

3
Lägg vitkålsstrimlorna längs kanterna i en ugnssäker form. Klicka ner moset i mitten. Strö på ost och gratinera mitt i ugnen i 250 grader 10 minuter, eller tills ytan fått färg.


Kommentar:
Snabbvariant: Ersätt vitkålen med en burk rödkål. Värm upp med löken och lägg i formen innan moset klickas i.
Ett recept från Aberdeen i Skottland.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top