Festlig fisk- och skaldjursgryta med aioli

Du behöver 5 dl mjölk 1 dl grädde 1 st burk krossade tomater 1 dl vitt vin 2 tsk röd stenbitsrom 1 msk hummerfond koncentrerad...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk röd stenbitsrom
  • 1 msk hummerfond koncentrerad
  • 1 st selleri finskuren
  • 0.5 st purjolök sköljd och finskuren
  • 1 msk färsk dill finhackad
  • 0.5 st citron pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar malen
  • 400 g sejfilé skuren i mindre bitar
  • 16 st musslor frysta
  • 150 g skalade räkor

Garnityr:

färsk dill citronskivor

Aioli:

5 msk majonnäs
1.5 st vitlöksklyftor pressade
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk olivolja
svartpeppar lite
salt en nypa

Gör så här

1
Häll mjölk, grädde, krossade tomater och vitt vin i en rymlig kastrull eller gryta. Låt det koka upp och tillsätt stenbitsrom och hummerfond. Lägg i stjälkselleri, purjolök, färsk dill och saften av citronen. Låt grytan småputtra i ett par minuter och smaka av med lite salt och vitpeppar. Lägg i sejfilé och musslor och låt grytan koka i ytterligare 3–4 minuter tills fisken och musslorna är färdigkokta. Lägg 2–3 skalade potatisar i botten av serveringstallrikarna. Sleva på av fisk- och skaldjursgrytan. Tillsätt räkorna. Garnera med kvistar av färsk dill och citronskivor.

2
Aioli:

3
Blanda majonnäs och vitlök i en rymlig bunke. Tillsätt citronsaft och olivolja. Rör om tills allt blandat sig väl. Smaka av med svartpeppar och salt. Servera till fisk- och skaldjursgrytan. Servera grytan toppad med en klick aioli.


Kommentar:
Tillbehör:
kokt och skalad potatis, gärna mandelpotatis

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top