Olivciabatta med ostbitar

Du behöver 1 påse (1 kg) ciabatta bakmix 1/2 paket (25 g) jäst 6 1/2 dl väl ljummet vatten 1 msk olivolja extra virgin 1...


1 portion

Du behöver

  • 1 påse (1 kg) ciabatta bakmix
  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 6 1/2 dl väl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja extra virgin
  • 1 dl hackade svarta oliver
  • 1 dl små osttärningar, t ex lagrad grevé eller Västerbottensost

Gör så här

1
Häll mjölet i köksmaskinen, smula ner jästen i mjölet. Starta maskinen på låg hastighet och tillsätt vattnet i en stadig stråle. Öka hastigheten och arbeta degen kraftig i 8 minuter. Degen ska vara ganska lös. Smörj en skål med olivolja, vänd degen i skålen så att det blir olja över hela degytan. Täck med plastfilm och lägg en handduk över.

2
Låt jäsa minimum 30 minuter, gärna 1 timme.

3
Klappa ut degen till en längd på mjölat bakbord. Strö på olivhack och osttärningar. Vik degen dubbelt. Klappa ut den igen till en oval platta och lägg den på papprad plåt. Skär några jack helt igenom degen med degskrapan, men dela inte helt ut i kanterna. Dra degen i båda ändar så att jacken öppnar sig. Jäs utan bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Låt brödet svalna, men servera det dagsfärskt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top