Surdeg med vatten – tar en vecka

Du behöver 1 1/4 dl (ekologiskt) rågmjöl 2 dl kallt vatten Gör så här 1 Vispa ner rågmjölet i vattnet till en smet. Ekologiskt rågmjöl...


0 portioner

Du behöver

  • 1 1/4 dl (ekologiskt) rågmjöl
  • 2 dl kallt vatten

Gör så här

1
Vispa ner rågmjölet i vattnet till en smet. Ekologiskt rågmjöl kan ha ämnen som snabbare sätter i gång jäsningen än det vanliga rågmjölet.

2
Lägg en assiett över bunken och låt smeten stå på köksbänken i 4 dygn. Vispa upp igen, tillsätt

3
lite mer vatten och lite mer rågmjöl tills smeten får våffelsmetskonsistens igen. Låt den stå 1 dygn.

4
Vispa i lite mer vatten och rågmjöl och låt smeten stå ytterligare ett dygn.

5
Nu är smeten färdig att blandas med övriga ingredienser i surdegsbröd.


Kommentar:
Räcker till två bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top