Lammracks med nässelmahamsa och rosmarinsky

Du behöver 900 g lammracks salt och svartpeppar smör att steka i 1 kg rotfrukter, till exempel rödbeta, morot, jordärtskocka eller persiljerot. olivolja, flingsalt 200g...


4 portioner

Du behöver

  • 900 g lammracks
  • salt och svartpeppar
  • smör att steka i
  • 1 kg rotfrukter, till exempel rödbeta, morot, jordärtskocka
  • eller persiljerot.
  • olivolja, flingsalt
  • 200g mahamsa, israelisk couscous (alternativt vanlig couscous)
  • 1/2 liter späda rensade nässlor
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1/4 fänkålsstånd, finhackat
  • 3 dl grädde
  • 4 cl pastis
  • 1 tsk mald anis
  • salt och peppar
  • 2 dl kokta vita bönor
  • 50 g Västerbottensost
  • Rosmarinsky:
  • 1 rödlök
  • smör att steka i
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl rött vin
  • 1/2 dl portvin
  • hackad färsk rosmarin
  • 2 dl kalvfond
  • 1 klick smör

Gör så här

1
Gnid in lammet med salt och peppar. Bryn sedan lammet i rikligt med smör i en stekpanna. Ugnsstek sedan köttet i ugnen i 150 grader i cirka 15–20 minuter.

2
Använd stektermometer som ska stanna på 55 grader mitt i köttet. Låt det sedan vila inlindat i aluminiumfolie i 15–20 minuter.

3
Tvätta skalen ordentligt på rotfrukterna och skär dem i jämntjocka klyftor. Gnid in dem med olivolja och flingsalt. Rosta rotfrukterna på plåt i 200-gradig ugn cirka 20–25 minuter. De ska bli krispiga utanpå och mjuka i mitten.

4
Koka mahamsan eller couscousen enligt anvisningen på

5
förpackningen.

6
Doppa nässlorna i kokande vatten. Fräs lök och fänkål försiktigt i lite smör. Lägg i nässlor, grädde, pastis, anis, salt och peppar. Låt småkoka 5–8 minuter.

7
Mixa sedan nässelsåsen med en stavmixer. Lägg i mahamsan, bönorna och osten och låt alltihop koka upp.

8
Rosmarinsky Hacka löken grovt och stek i lite smör i en rostfri kastrull. När löken är brynt tillsätts sockret som får smälta till en gyllenbrun färg.

9
Slå på vin, portvin och rosmarin och koka ner tills bara en tredjedel återstår. Slå på fonden och koka tills såsen får en simmig konsistens. Sila och blanka av såsen genom att röra med en klick smör.

10
Servera lammet och nässelmahamsan med rosmarinskyn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top