Vinbärsbladsaft med citron

Du behöver 1 liter vinbärsblad, hårt packade 3 citroner 1 1/2 liter vatten 1 1/2 liter socker 60 g citron- eller vinsyra Gör så här...


2 portioner

Du behöver

  • 1 liter vinbärsblad, hårt packade
  • 3 citroner
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 1/2 liter socker
  • 60 g citron- eller vinsyra

Gör så här

1
Plocka vinbärsblad, lite här och där på busken. Det är viktigt att inte plocka busken helt ren på våren. Då kan det bli färre bär i sommar. Tvätta citronerna väl och skiva dem tunt. Varva blad och citroner i en bunke eller ett sten-

2
godskrus. Använd inte keramikkrus, eftersom syran kan lösa ut eventuellt bly i glasyren.

3
Koka upp vatten och rör ner socker och citron- eller vinsyra. Passa noga så att det inte kokar över. Häll den heta sockerlagen över citronerna och vinbärsbladen. Täck kärlet och låt stå i kylskåp i cirka en vecka. Rör om då och då.

4
Servera med is och några citronskivor och blad. Det blir vackert. Sila citronskivorna och bladen från det som blir över. Frys in saften eller häll i flaskor som får stå kallt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top