Du behöver
- 500 g nötfärs
- 1 1/2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- smör, margarin eller olivolja till stekning
- Tomatsallad:
- 3-4 tomater i skivor
- finhackad rödlök
- 3 msk olivolja + 1 msk vinäger
- Morotstzatziki:
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 tsk vinäger
- 2 tsk olivolja
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 2-3 små morötter, grovt rivna
- Diverse annat att äta till:
- pommes strips
- fetaost + färsk (el. torkad) oregano
- svarta oliver
Gör så här
1
Rör ut färsen med vatten, salt och peppar i en bunke. Skär färsen i fyra delar och forma till stora bulliga biffar.
2
Värm pommes strips i ugnen enligt anvisning på påsen.
3
Skiva och lägg tomaterna i en skål. Strö på lök. Skeda över olja och vinäger.
4
Blanda yoghurten med övriga ingredienser. Skär fetaost i skivor.
5
Bryn färsbiffarna lätt till fin färg och låt dem eftersteka på rätt svag värme – vänd dem då och då – tills de är helt genomstekta. (Skär ett snitt i en och kolla.) Lägg upp biffarna med en skiva fetaost och en färsk oreganokvist – eller strössla torkad oregano över.