Du behöver
- 1 kg halvtinad lax, helst mellanbit
- 1 msk vitpepparkorn
- 1/2 dl salt
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 – 1 knippa välj sköljd dill
Gör så här
1
Klyv laxbiten på höjden så att du lätt kan skära bort ryggrad och bukben. Låt skinnet sitta kvar, torka filéerna med hushållspapper.
2
Mortla pepparn grovt, blanda med salt och socker. Finklipp dillen.
3
Fördela hälften av såväl saltblandning som dill på fiskbitarnas köttsidor. Lägg ihop fisken, tunn köttsida mot tjock köttsida.
4
Klappa så in resten av saltblandning och dill på fiskbitarnas skinnsidor. Lägg i rejäl fryspåse, kläm ut luft och förslut. Lägg i kylen 2 dygn, vänd påsen morgon och kväll.
5
Skivning:
6
Känn med tummen längs mitten av varje bukfilé, där sitter det ben. Dra ur dem med pincett. Skär tunna, stora skivor genom att låta den vassa kniven halvligga när du skär. Lägg luftigt, halvt omlott på serveringsfat. Plasta och kyl till serveringsdags.