Du behöver

  • 4-5 skivor kantskuret, dygnsgammalt vitt bröd
  • 1 dl fräsch olivolja
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 tsk (gourmet)salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk kajennpeppar
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • 1/2 dl finhackad späd kruktimjan
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 2-3 msk nyriven parmesanost
  • 1 kg frysta råa musslor i halvskal

Gör så här

1
Smula brödet fint, för hand eller i mixer. Smaksätt oljan med citron, salt, pepparsorterna och det kryddgröna. Har du tid att låta oljan stå och dra en stund, eller över natten, i rumstemperatur så ökar det smaken.

2
Lägg de frysta musslorna i en ugnsform, strö över brödsmulorna och droppa oljan i musselskalen. Hjälp till med en gaffel, så örterna fördelas jämnt. Strö slutligen på osten och gratinera 20 minuter mitt i 225 grader varm ugn.

3

4
Som middag räcker satsen till två, som entré eller supé till fyra. Välsorterade butiker säljer enkilospaket med blåmusslor eller grönskalsmusslor i deras egna skalhalvor för mellan 70 och 100 kronor.


Kommentar:
Till känsliga äggallergiker: Välj parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym.