Du behöver
- 4-5 skivor kantskuret, dygnsgammalt vitt bröd
- 1 dl fräsch olivolja
- rivet skal och saft av 1 citron
- 1 tsk (gourmet)salt
- 2 krm svartpeppar
- 1/2 tsk kajennpeppar
- 1/2 dl finskuren gräslök
- 1/2 dl finhackad späd kruktimjan
- 1/2 dl finhackad persilja
- 2-3 msk nyriven parmesanost
- 1 kg frysta råa musslor i halvskal
Gör så här
1
Smula brödet fint, för hand eller i mixer. Smaksätt oljan med citron, salt, pepparsorterna och det kryddgröna. Har du tid att låta oljan stå och dra en stund, eller över natten, i rumstemperatur så ökar det smaken.
2
Lägg de frysta musslorna i en ugnsform, strö över brödsmulorna och droppa oljan i musselskalen. Hjälp till med en gaffel, så örterna fördelas jämnt. Strö slutligen på osten och gratinera 20 minuter mitt i 225 grader varm ugn.
3
4
Som middag räcker satsen till två, som entré eller supé till fyra. Välsorterade butiker säljer enkilospaket med blåmusslor eller grönskalsmusslor i deras egna skalhalvor för mellan 70 och 100 kronor.
Till känsliga äggallergiker: Välj parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym.