Du behöver
- vaniljglass
- 6 st äggulor
- 0.5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 st vaniljstång
- 7 dl mellangrädde
- hjortron
- 500 g hjortron (färska eller frysta)
- 1 dl strösocker
Gör så här
1
Glass:
2
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut innanmätet och lägg det i en kastrull tillsammans med stången. Häll på grädden och koka upp.
3
Slå den heta grädden över äggsmeten under kraftig vispning. Låt svalna. Häll i glassmaskin och kör till krämig konsistens. Ställ in i frysen en timme så den blir lite fastare.
4
Saknar du glassmaskin kan du göra den direkt i frysen. Frys i 4–5 timmar, vispa lite i smeten var tredje kvart.
5
Hjortron:
6
Lägg hjortron och socker i en kastrull. Koka upp och koka i 3–4 minuter. Vill du ha en lite simmigare konsistens så red av med lite potatismjöl utrört i vatten.