Du behöver
- 300 g färskpotatis
- 25 g jäst
- 3 dl vatten (fingervarmt)
- 600 g (knappt 1 liter) vetemjöl
- 150 g olivolja (drygt 1 1/2 dl)
- 20 g (knappt 1 msk) salt
- 1 tsk rosmarin
Gör så här
1
Koka potatisen så att den fortfarande är ganska hård, 5–12 minuter beroende på storlek. Låt svalna och tärna. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
2
Tillsätt resten av vattnet, mjölet, olivoljan och saltet. Rör degen ordentligt, arbeta in potatisen mot slutet. Låt degen jäsa 30 minuter under duk. Värm ugnen till
3
200 grader.
4
Tryck ut degen i en långpanna som du först smort med olivolja. Pensla ovansidan med olivolja och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Strö över rosmarin, grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter.
5
Låt svalna, skär ut rutor och använd som hamburgerbröd.