Escalivada

Du behöver 3.5 st aubergine medelstora 2.5 st paprikor gröna och röda 1 st zucchini (squash) 3.5 st lökar små gula olivolja t.ex jungfruolja rödvinsvinäger...


4 portioner

Du behöver

  • 3.5 st aubergine medelstora
  • 2.5 st paprikor gröna och röda
  • 1 st zucchini (squash)
  • 3.5 st lökar små gula
  • olivolja t.ex jungfruolja
  • rödvinsvinäger en liten skvätt
  • 5.5 st vitlöksklyftor
  • salt en nypa

Gör så här

1
Lägg grönsakerna direkt på grillens heta glödbädd och stek dem tills de är mjuka och lite svartbrända på alla sidor. Vänd dem då och då med grilltången. Om du inte har grill, pensla grönsakerna med olja och stek dem mitt i ugnen i 200-225 grader cirka 30 minuter, tills de är alldeles mjuka.

2
Stoppa in paprikor och auberginer i papperspåsar, slut till och låt dem svalna. Då går det lätt att dra av skalen sedan. Skär auberginerna i långa remsor. Halvera och kärna ur paprikorna och skär också dem i långa strimlor. Skala löken och dela i bitar. Skär zucchinin i lillfingertjocka bitar.

3
Blanda grönsakerna på en tallrik, häll på olivolja och några droppar vinäger här och där, strö finhackad vitlök mellan varven. Strö över en nypa salt och servera rätten ljummen eller kall som liten förrätt.


Kommentar:
Rätten sägs ha kommit med de arabiska morerna, som ockuperade Spanien från 700-talet och cirka 500 år framåt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top