Du behöver
- 50 g jäst
- 1 l vatten fingervarmt
- 1.25 kg vetemjöl special
- 2 msk salt
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet i en degblandare. Tillsätt mjölet under gång och kör på låg hastighet i 1–2 minuter så att allt blandar sig. Tillsätt saltet och öka till högsta hastighet och kör tills degen (eller smeten som är ett bättre ord) släpper från kanten. Det tar cirka 8–10 minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
2
Vält upp den lösa degen på en väl mjölad bänk, mjöla även ovansidan väl. Dela i 4–5 bitar, mjöla snittytorna, forma bröd och lägg på smord eller papprad plåt. Jäs i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader med varmluft eller 300 utan. Sätt in plåten mitt i ugnen, duscha in vatten i ugnen med en blomspruta. Grädda i 8 minuter. Sänk till 200 grader (225 utan varmluft) och grädda i ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler utan övertäckning.