Du behöver
- ca 1 1/2 kg rostbiff
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
5 skivor vitt formbröd
vatten
200 g blandfärs
1 knippa persilja
1-3 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 ägg
3/4 tsk oregano
1/2 tsk curry
1/2 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
Sås:
2 msk smör/margarin
Gör så här
1
Skär rostbiffen som om du skulle rulla upp en rulltårta. Förvara den i kyl medan du blandar till färsen.
2
Lägg brödskivorna i en skål och häll på så mycket vatten att det täcker. Blanda färsen med hackad persilja och pressade vitlöksklyftor i en bunke. Skala och riv den gula löken. Blanda ner den och de väl urkramade brödskivorna i färsen. Tillsätt ägg, kryddor och salt. Arbeta ihop till en smidig färs.
3
Färdela färsen över rostbiffsskivan, men lämna ca 5 cm fri längs ena långsidan. Rulla ihop som en rulltårta. Den bit som ska vara fri från färs ska vara ytterst. Bind om med snören så att rullen håller ihop. Lägg den på skarven i en ugnssäker form. Placera köttermometern mitt i och längs med. Ställ in köttet mitt i 175 grader varm ugn.
4
Det tar ca 2 timmar innan köttet är färdigt. Innertemperaturen bör då vara 70 grader. Ta ut det ut ugnen och täck med alfolie medan det får vila ca 20 min. Ta hand om skyn och gör under tiden såsen.
5
Smält fettet i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Rör i mjölet och låt fett och mjöl fräsa ihop. Lyft kastrullen från värmen och vispa i sky och buljong. Ställ tillbaka kastrullen och låt såsen koka upp och sjuda 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé.
Servera med potatis-zucchinigratäng. Till förrätt purjotimbaler med rökt lax och efteråt toscatarteletter.
Rostbiffen säljs ofta till förmånligt pris. Det är en bra styckningsdel som kan användas till många rätter – om man vågar sätta kniven i den!