Läsar-recept

Vänskapsbröd bakat på surdeg

Du behöver Surdeg: 4 dl rågsikt 50 g torrjäst 4 dl kokande vatten Krossröra: 1 dl havrekli eller kruskakli 1 dl linfrö 1 dl russin...


3 portioner

Du behöver

Surdeg:

4 dl rågsikt
50 g torrjäst
4 dl kokande vatten

Krossröra:

1 dl havrekli eller kruskakli
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl solrosfrön
10 st aprikoser klippta i mindre bitar
1 dl lingonsylt
3 dl kross av samma eller olika slag eller olika slag
1 msk salt
5 dl vatten varmt från kran

Beredning:

2 tsk salt
2 msk olja
8 dl rågsikt
14 dl vetemjöl (dinkelmjöl till allt eller delvis)
4 dl vatten varmt

Till formarna:

smör eller olja

Till pensling

filmjölk eller äggvita

Gör så här

1
Blanda ingredienserna till surdegen i en väl tilltagen bunke. Täck och låt stå framme över natten. Blanda ingredienserna till krossröran. Låt stå framme övertäckt över natten.

2
Blanda surdegen med salt, olja, rågsikt och mjöl. Blanda surdegen med vattnet. Blanda krossröran med surdegen och knåda tålmodigt till en perfekt deg.

3
Dela degarna. Fördela det knådade i brödformarna. Låt jäsa 20–30 minuter.

4
Pensla och sätt in dem i 250 graders ugnsvärme 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda bröden i ytterligare 20 minuter. Låt dem svalna under och i bakdukar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top