Du behöver
- 3 dl sushiris
- 3 1/2 dl vatten
- 2 msk japansk risvinäger
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
- ca 250 g längdskuren hälleflundrafilé
- eller 4 centimetertunna skivor
- 4 blad nori (torkad svartalg)
- wasabipasta (japansk, grön pepparrot)
- Att servera till:
- wasabi
- kinesisk soja med färsk ingefära
Gör så här
1
Skölj riset i en sil under kallvattenkranen tills vattnet är klart. Låt droppa av. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda under tiden risvinäger, socker och salt i en skål. Stjälp upp det kokta riset i en grund skål. Droppa över risvinägerdressingen och vänd riset, rör inte i det, så att dressingen blandar in sig. Låt riset svalna tills det är rumstempererat innan det används.
2
3
Skär fisken i 1 cm tjocka filélängder. Skär bort eventuellt skinn samt allt brunt fiskkött.
4
Gör en skål med handvinäger av 4 msk risvinäger + 2 1/2 dl vatten att doppa fingrarna i.
5
6
Bred ut rullmattan av bambu. Lägg på ett blad nori. Fukta fingrarna och bred ut en fjärdedel av riset på noribladet, men låt en remsa på en centimeter utmed ena långsideskanten vara ren. Stryk en sträng wasabi mitt över risbädden, wasabi smakar mycket starkt. Lägg på fiskfilélängden. Rulla samman med rullmattan så att den fria norikanten innesluter riset och fäster rullen. Den blir fuktig av riset och fäster. Låt rullen ligga med skarven nedåt medan de övriga rullarna görs på samma sätt.
7
8
Skär rullarna i kubbar, lägg dem på ett fat och servera med extra wasabi samt kinesisk soja med lite färsk ingefära i.