Du behöver
- cirka 1 kg laxfilé
- 2 fasta röda äpplen
- 1 rödlök
- 1 knippe dill
- 2 msk sweet chili-sås
- en handfull hickoryspån (grilltillbehör)
- salt, vitpeppar
- Torkade äppelspån:
- 2–4 skalade röda äpplen
Gör så här
1
Putsa laxen fri från den bruna fettranden. Dra bort ryggmuskelbenen med pincett. Skär laxen i portionsbitar, cirka 7×4 cm. Lägg i ugnsform
2
3
Tärna äpple och skalad rödlök fint, lägg i bunke. Nyp av dill från kvistarna, rulla ihop till en boll och finhacka. Blanda försiktigt dill och sweet chili med äpplen och lök. Fördela klickar av äpple/dill-mixen på laxbitarna och ställ dessa åt sidan.
4
5
Lägg rökspånen i en ugnsform, ställ i ugnen och värm den till 250 grader. Stäng av ugnen när spånen börjar ryka.
6
Sätt in laxen i på nedre falsen cirka 25 minuter, tills laxens innertemperatur är 45 grader. Testa med probe. Garnera med förberedda, torkade äppelspån.
7
8
Torkade äppelspån:
9
Skiva äpplena runtom till långa, breda strimlor, med potatisskalare. Lägg på papprad plåt högt upp i 200 grader varm ugn. Sätt ett träskaft mellan ugn och lucka och torka ett par timmar, tills spånen är fint rostade.
10
Ta ut, förvara torrt i rumsvärme. Kan göras dagen före.
Tips!
Ersätt äppelspånen med knaperstekt bacon.