Du behöver
- 500 g färska rödbetor
- salt, svartpeppar
- 1 1/2 kg mandelpotatis
- 400 g smör
Gör så här
1
Klipp bort rödbetsblasten – men låt 2 cm sitta kvar på betorna. Koka dem i vatten som täcker 30–60 minuter. De är färdiga när skalet lätt kan klämmas av med diskhandskeklädda händer.
2
3
Skär betorna i grova bitar och mixa till fint mos. Lägg i silduk i sil över en bunke. Pressa ut så mycket väska som möjligt. Smaka av med salt och peppar. Kyl.
4
5
Koka potatisen nätt och jämnt färdig. Passa noga annars blir det mos. Skala potatisen varm, dela i grova skivor. Stek dem sedan till fin färg i rejält med smör. Salta och vrid peppar över under stekningen.
6
7
Klä in en brödform (1,5–2 liter) med plastfolie som får hänga ut över kanterna. Pressa bestämt ner potatisen i formen, täck och kyl över natt.
8
9
Fördela rödbetsmoussen över potatiskakan och kyl ytterligare två timmar.
10
11
Servering:
12
Lyft kakan ur formen med hjälp av plasten. Skär portionsbitar med vass, tunn kniv utan att trycka. Låt kakbitarna stå i rumsvärme en stund före servering.