Mandelpotatiskaka med rödbetsmousse

Du behöver 500 g färska rödbetor salt, svartpeppar 1 1/2 kg mandelpotatis 400 g smör Gör så här 1 Klipp bort rödbetsblasten – men låt...


10 portioner

Du behöver

  • 500 g färska rödbetor
  • salt, svartpeppar
  • 1 1/2 kg mandelpotatis
  • 400 g smör

Gör så här

1
Klipp bort rödbetsblasten – men låt 2 cm sitta kvar på betorna. Koka dem i vatten som täcker 30–60 minuter. De är färdiga när skalet lätt kan klämmas av med diskhandskeklädda händer.

2

3
Skär betorna i grova bitar och mixa till fint mos. Lägg i silduk i sil över en bunke. Pressa ut så mycket väska som möjligt. Smaka av med salt och peppar. Kyl.

4

5
Koka potatisen nätt och jämnt färdig. Passa noga annars blir det mos. Skala potatisen varm, dela i grova skivor. Stek dem sedan till fin färg i rejält med smör. Salta och vrid peppar över under stekningen.

6

7
Klä in en brödform (1,5–2 liter) med plastfolie som får hänga ut över kanterna. Pressa bestämt ner potatisen i formen, täck och kyl över natt.

8

9
Fördela rödbetsmoussen över potatiskakan och kyl ytterligare två timmar.

10

11
Servering:

12
Lyft kakan ur formen med hjälp av plasten. Skär portionsbitar med vass, tunn kniv utan att trycka. Låt kakbitarna stå i rumsvärme en stund före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top