Danskt rågbröd med mycket kärnor

Du behöver Dag 1: 550 g rågkross (7 dl) 250 g solroskärnor (4 dl) 200 g linfrön (4 dl) 75 g pumpakärnor (1 dl) 1.5...


3 portioner

Du behöver

Dag 1:

550 g rågkross (7 dl)
250 g solroskärnor (4 dl)
200 g linfrön (4 dl)
75 g pumpakärnor (1 dl)
1.5 msk salt
1 3/4 dl brödsirap
6 dl vatten

Dag 2:

400 g vetemjöl special
400 g grovt rågmjöl
4 dl filmjölk
saft av 1
4 dl hett vatten
15 g jäst

Gör så här

1
Dag 1:

2
Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg lock över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

3

4
Dag 2:

5
Det behövs en stor köksmaskin till ältningen. Häll blandningen från dag 1 i degbunken. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, filmjölk, citronsaft och vatten. Blanda lätt ihop och smula så ner jästen. Arbeta degen på maskinens lägsta hastighet i 20 minuter.

6

7
Smörj tre avlånga 1-litersformar. Fördela degen i formarna. Ställ att jäsa på ett ljummet ställe tills degen kommer upp till formkanten, 2–3 timmar.

8

9
Sätt in formarna på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Skruva ner termostaten till 160 grader och grädda tills innertemperaturen i bröden är 95 grader, cirka 1 timme. Använd en stektermometer.

10

11
Ta ut bröden och stjälp upp att svalna på galler. Slå in i en handduk när de är kalla. De vinner på att mogna tills nästa dag innan de skivas tunt. Limporna kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top