Wokad lax med kinesisk svamp

Du behöver 2 skivor (à ca 150 g) laxfjäril 6 torkade kinesiska champinjoner 1 späd purjo 1 vitlöksklyfta 50 g bambuskott (från burk) 50 g...


2 portioner

Du behöver

  • 2 skivor (à ca 150 g) laxfjäril
  • 6 torkade kinesiska champinjoner
  • 1 späd purjo
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g bambuskott (från burk)
  • 50 g rökt skinka i bit
  • 1 tsk riven ingefära
  • 4 msk torr sherry
  • 4 tsk soja
  • Till wokning:
  • någon matsked olja

Gör så här

1
Lägg de torkade champinjonerna i vatten cirka 30 minuter. Krama ur vattnet och skär bort den hårda stocken. Skär hattarna i fina strimlor.

2
Skölj och strimla purjon. Pressa vitlöken, tärna bambuskott och rökt skinka i små, jämna tärningar.

3
Lägg laxen, hacket och ingefäran på ett fat och häll över sherry och soja. Låt marinera cirka 30 minuter. Vänd en gång.

4
Hetta upp woken och häll i oljan. Fräs hacket under omrörning någon minut. Ta upp det. Lägg i laxen med marinad och låt den bli genomwokad. Vänd en gång.

5
Hetta upp fräset igen, när laxen är klar. Ris passar fint till.


Kommentar:
Färsk ingefära, precis som pepparrot, blir lättare att hantera och håller länge om man skalar en stor bit, skär den i något mindre bitar (stora som tändsticksaskar till exempel) och fryser dem.
De frysta bitarna är lätta att riva och det går åt exakt så mycket som behövs per gång. Ingefära och pepparrot har en tendens att torka, eller mögla, i kylskåpet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top