Crema catalan med apelsinchokladtryffel

Du behöver Crema catalan 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk 3 cm kanelstång från Sri Lanka (eller vanlig kanelstång) 1 apelsin, rivet skal 1 dl...


4 portioner

Du behöver

  • Crema catalan
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 cm kanelstång från Sri Lanka
  • (eller vanlig kanelstång)
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • Apelsinchokladtryffel
  • 1 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 apelsin, rivet skal
  • 1 äggula
  • 150 g mörk choklad,
  • gärna Valhronas Manjari
  • 20 g smör, rumstempererat
  • 2 msk apelsinjuice

Gör så här

1
Crema catalan:

2
Koka grädde, mjölk, kanelstång och apelsinskal i en minut.

3
Låt stå och kallna i cirka 10 minuter. Rör ihop socker och gulor och blanda med gräddmjölken.

4
Sila krämen och fördela i ugnsfasta portionsformar och grädda i 100 grader varm ugn i cirka 30 minuter (gärna i varmluft).

5
Låt krämen svalna och ställ den sedan i kylen.

6
Ta fram formarna strax före servering, strö över socker och bränn med gasolbrännare eller grädda i 250 graders ugn med grillvärme i max 5 minuter tills sockret smälter, passa noga.

7

8
Apelsinchokladtryffel:

9
Koka upp creme fraiche med socker och apelsinskal, sila sedan bort skalen. Häll ner äggulan under kraftig omrörning. rör ner den hackade chokladen, smöret och apelsinjuicen.

10
Rör till en jämn smet. Häll upp i en form för att stelna. Ställ tryffeln i kylen. Forma chokladen till ägg med en sked som sköljs i varmt vatten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top