Du behöver

  • minikalkon (ca 3 kg)
  • 1.5 msk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st citron saften

Kalkonfyllning:

1.5 st äpplen skurna i klyftor
1 dl hackad persilja
2 msk basilika
0.5 msk timjan
1 st citron det raspade skalet

Äppelsås:

3 dl sky silad från kalkonen + buljong
3 dl äppelcider
3 tsk arrowrot
1.5 st äpplen skurna i tärningar
3 msk calvados eller 2 msk koncentrerad äppeljuice
salt
svartpeppar
soja ev

Haricotsvertssallad:

1 msk olivolja
1/2–1 st citron saften
salt
svartpeppar
400 g haricots verts
0.5 dl pinjenötter rostade i het stekpanna
1 st mandarinklyftor liten burk

Gör så här

1
Gnid in kalkonen utvändigt och invändigt med salt, peppar och citron. Blanda till fyllningen och stoppa in den i kalkonen.

2
Bind upp fågeln och lägg den på ett ugnssäkert fat med ryggen upp. Stick in en digitaltermometer och placera fågeln längs ner i ugnen i 175 graders värme. Vänd fågeln efter halva tiden.

3
När termometern visar på 80–85 grader är kalkonen klar. Lyft upp fågeln på en skärbräda och täck med folie.

4
Äppelsås Koka upp skyn och äppelcidern till såsen. Red av med arrowroten.

5
Lägg i äppeltärningarna, calvadosen eller juicen. Hetta upp och smaka av med salt, peppar och eventuellt soja.

6
Haricotsvertssallad Gör en dressing på olja och citron. Smaka av med salt och peppar. Koka bönorna och låt dem rinna av.

7
Blanda alla ingredienser till salladen.