Du behöver

  • schalottenlökar, hackade
  • 1 msk smör
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5–6 (ca 500 g) morötter, skurna i bitar
  • 2 medelstora potatisar, skurna i bitar
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk timjan
  • svartpeppar
  • salt
  • Till saffransgrädden:
  • 1 påse (1/2 g) saffran
  • 1 tsk hett vatten
  • 1 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl matyoghurt eller gräddfil
  • Till garnering:
  • färsk timjan eller persilja

Gör så här

1
Fräs löken i smöret utan att den tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärningar och rotsaker. Låt koka under lock tills allt är mjukt. Häll av buljongen som sparas.

2
Mixa rotsakerna och späd dem sedan med buljong och grädde. Smaka av med timjan, peppar och salt. Blanda saffran med vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.