Du behöver
- 5 dl vatten
- 1/2 dl salt
- 1 lagerblad
- 5 kryddpepparkorn
- några skivor lök/purjo
- några skivor morot
- ca 2 dl broccolibuketter
- 600 g torskfilé, färsk eller fryst
- Stuvade morötter:
- 4 morötter i snedskurna skivor
- vatten
- salt
- 4 dl (grädd)mjölk
- 1 msk vetemjöl + vatten
- 1/2 dl riven lagrad ost
- salt
- vitpeppar
- 1/2 tsk smulad torkad dragon
Gör så här
1
Koka upp vattnet under lock med salt, kryddor och grönt. Koka broccolin knappt mjuk, ett par minuter tar det. Ta upp med hålslev och håll varmt.
2
Nu ska fisken kokas. Då ska alla tillbehör stå på bordet och matgästerna redan sitta runt om. Lägg filéerna, hälften i sänder, i sjudande vatten och koka dem fasta och ogenomskinliga, det tar bara några minuter, beroende på tjocklek. Förpackningen ger anvisningar för fryst fisk.
3
Lägg upp på varmt fat, täck medan resten av fisken får sjuda. Ta upp och servera genast.
4
Saltmängden är stor, det gör fisken extra god. Spadet kan inte användas till sås, så jag föreslår oststuvade morötter. Koka morotsskivorna knappt mjuka i 5 dl vatten med 1 tsk salt. Ta upp med hålslev.
5
Hetta upp mjölken tills den sjuder, rör i vetemjölet utrört i en skvätt kallt vatten. Låt sjuda 3 minuter under omrörning, blanda i osten. Smaka av med salt och peppar, vänd i dragon och låt morötterna bli varma i ostsåsen.
6
Servera med kokt potatis.