Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • några skivor lök/purjo
  • några skivor morot
  • ca 2 dl broccolibuketter
  • 600 g torskfilé, färsk eller fryst
  • Stuvade morötter:
  • 4 morötter i snedskurna skivor
  • vatten
  • salt
  • 4 dl (grädd)mjölk
  • 1 msk vetemjöl + vatten
  • 1/2 dl riven lagrad ost
  • salt
  • vitpeppar
  • 1/2 tsk smulad torkad dragon

Gör så här

1
Koka upp vattnet under lock med salt, kryddor och grönt. Koka broccolin knappt mjuk, ett par minuter tar det. Ta upp med hålslev och håll varmt.

2
Nu ska fisken kokas. Då ska alla tillbehör stå på bordet och matgästerna redan sitta runt om. Lägg filéerna, hälften i sänder, i sjudande vatten och koka dem fasta och ogenomskinliga, det tar bara några minuter, beroende på tjocklek. Förpackningen ger anvisningar för fryst fisk.

3
Lägg upp på varmt fat, täck medan resten av fisken får sjuda. Ta upp och servera genast.

4
Saltmängden är stor, det gör fisken extra god. Spadet kan inte användas till sås, så jag föreslår oststuvade morötter. Koka morotsskivorna knappt mjuka i 5 dl vatten med 1 tsk salt. Ta upp med hålslev.

5
Hetta upp mjölken tills den sjuder, rör i vetemjölet utrört i en skvätt kallt vatten. Låt sjuda 3 minuter under omrörning, blanda i osten. Smaka av med salt och peppar, vänd i dragon och låt morötterna bli varma i ostsåsen.

6
Servera med kokt potatis.