Du behöver

  • 200 g jordärtskockor
  • 2 dl mjölk
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 100 g smör, brynt
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt och vitpeppar
  • Citroncreme:
  • 150 g getost (chevre)
  • 1/2 dl matyoghurt
  • 1 citron, skal och lite saft
  • salt och vitpeppar
  • Garnering:
  • 1 dl kokta speltkorn
  • 3 msk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 4 röda svenska äpplen
  • 1 msk smör
  • 1/2 msk råsocker
  • 1 tsk grovmalen
  • svartpeppar
  • 1/2 msk flingsalt
  • 1 kvist rosmarin

Gör så här

1
Skala, tärna och koka jordärtskockorna mjuka i mjölk med rosmarin och vitlök. Ta upp rosmarinkvisten och mixa med brynt smör och balsamvinäger till en slät kräm. Salta och peppra. Håll varmt.

2

3
Citroncreme:

4
Mixa getost, yoghurt, skal av halva citronen och lite citronsaft till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

5

6
Rosta väl avdroppat spelt i olja i stekpanna med lite salt.

7
Skala och grovtärna äpplena. Bryn i smör med socker, peppar och salt. Fördela jordärtskockscremen på tallrikar, droppa på getostcremen, lägg på äppeltärningar och strö på spelt. Garnera med färska örter.