Du behöver
- 200 g jordärtskockor
- 2 dl mjölk
- 1 kvist färsk rosmarin
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- 100 g smör, brynt
- 1 msk vit balsamvinäger
- salt och vitpeppar
- Citroncreme:
- 150 g getost (chevre)
- 1/2 dl matyoghurt
- 1 citron, skal och lite saft
- salt och vitpeppar
- Garnering:
- 1 dl kokta speltkorn
- 3 msk rapsolja
- 1/2 tsk flingsalt
- 4 röda svenska äpplen
- 1 msk smör
- 1/2 msk råsocker
- 1 tsk grovmalen
- svartpeppar
- 1/2 msk flingsalt
- 1 kvist rosmarin
Gör så här
1
Skala, tärna och koka jordärtskockorna mjuka i mjölk med rosmarin och vitlök. Ta upp rosmarinkvisten och mixa med brynt smör och balsamvinäger till en slät kräm. Salta och peppra. Håll varmt.
2
3
Citroncreme:
4
Mixa getost, yoghurt, skal av halva citronen och lite citronsaft till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
5
6
Rosta väl avdroppat spelt i olja i stekpanna med lite salt.
7
Skala och grovtärna äpplena. Bryn i smör med socker, peppar och salt. Fördela jordärtskockscremen på tallrikar, droppa på getostcremen, lägg på äppeltärningar och strö på spelt. Garnera med färska örter.