Ugnsstekt kyckling med kryddigt äppelris och grönsaker

Du behöver Kycklingen: 1 stor kyckling à 1,5–1,7 kg 1 medelstor sötpotatis, skalad och delad i små kuber 1 stor lök, hackad 2 äpplen, skalade,...


4 portioner

Du behöver

  • Kycklingen:
  • 1 stor kyckling à 1,5–1,7 kg
  • 1 medelstor sötpotatis, skalad och delad i små kuber
  • 1 stor lök, hackad
  • 2 äpplen, skalade, urkärnade och tärnade
  • 2 schalottenlökar, grovhackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 tsk färska timjanblad
  • 1 tsk finhackad färsk mynta
  • 2 tsk vatten
  • 1 tsk olivolja
  • 2 kardemummakärnor
  • 2 stjärnanis
  • 2 kryddnejlikor
  • 6 svartpepparkorn
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  • Äppelris:
  • 2 dl långkornigt vitt ris
  • 2 dl vatten
  • 1 tesked salt
  • 1 1/2 msk yoghurt
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Koka sötpotatisen i 2 minuter. Torka, skölj i kallt vatten och torka igen. Blanda sötpotatis med lök, äpple, schalottenlök, vitlök, timjan och mynta. Blanda vatten med olivolja och häll det över grönsaksblandningen, rör runt försiktigt.

2

3
Krossa lätt kardemumma, stjärnanis, nejlikor och svartpeppar med kanel och salt i en mortel. Blanda hälften av kryddblandningen med grönsaksblandningen. Spara resten.

4

5
Skölj kycklingen inuti och utanpå och klapptorka med hushållspapper. Ta bort allt löst fett. Fyll kycklingen med hälften av grönsaksblandningen och bind ihop benen med ett hushållssnöre.

6

7
Placera kycklingen i en ugnsfast form och dutta resterande kryddblandning runt om kycklingen.

8
Sätt en ugnstermometer i den tjockaste delen av kycklingen. Sätt in formen i den förvärmda ugnen i cirka 1 1/2timme. Termometern ska visa 70 grader. Ta ut formen efter cirka 1 timme, ta ur grönsaksblandningen. Lägg den i en skål och blanda med resten av grönsakerna. Sätt in i ugnen igen.

9

10
När kycklingen är färdigstekt, lägg den på en skärbräda. Täck kycklingen med aluminiumfolie och låt vila medan riset kokas. Häll några matskedar vatten i formen, vispa ur och häll i ett mått. Skumma av så mycket fett som möjligt. Tillsätt vatten så det blir totalt 2 deciliter vätska.

11

12
Äppelris:

13
Blanda ris, vatten, 2 dl kycklingbuljong och salt i en kastrull. Koka tills riset är mjukt och all vätska är borta. Blanda i yoghurt och grönsaksblandningen. Salta och peppra. Skär upp kycklingen och servera med grönsaksriset.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top