Du behöver
- Kycklingen:
- 1 stor kyckling à 1,5–1,7 kg
- 1 medelstor sötpotatis, skalad och delad i små kuber
- 1 stor lök, hackad
- 2 äpplen, skalade, urkärnade och tärnade
- 2 schalottenlökar, grovhackade
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 1 tsk färska timjanblad
- 1 tsk finhackad färsk mynta
- 2 tsk vatten
- 1 tsk olivolja
- 2 kardemummakärnor
- 2 stjärnanis
- 2 kryddnejlikor
- 6 svartpepparkorn
- 1/2 tsk malen kanel
- 1 tsk salt
- Äppelris:
- 2 dl långkornigt vitt ris
- 2 dl vatten
- 1 tesked salt
- 1 1/2 msk yoghurt
- salt, nymalen svartpeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Koka sötpotatisen i 2 minuter. Torka, skölj i kallt vatten och torka igen. Blanda sötpotatis med lök, äpple, schalottenlök, vitlök, timjan och mynta. Blanda vatten med olivolja och häll det över grönsaksblandningen, rör runt försiktigt.
2
3
Krossa lätt kardemumma, stjärnanis, nejlikor och svartpeppar med kanel och salt i en mortel. Blanda hälften av kryddblandningen med grönsaksblandningen. Spara resten.
4
5
Skölj kycklingen inuti och utanpå och klapptorka med hushållspapper. Ta bort allt löst fett. Fyll kycklingen med hälften av grönsaksblandningen och bind ihop benen med ett hushållssnöre.
6
7
Placera kycklingen i en ugnsfast form och dutta resterande kryddblandning runt om kycklingen.
8
Sätt en ugnstermometer i den tjockaste delen av kycklingen. Sätt in formen i den förvärmda ugnen i cirka 1 1/2timme. Termometern ska visa 70 grader. Ta ut formen efter cirka 1 timme, ta ur grönsaksblandningen. Lägg den i en skål och blanda med resten av grönsakerna. Sätt in i ugnen igen.
9
10
När kycklingen är färdigstekt, lägg den på en skärbräda. Täck kycklingen med aluminiumfolie och låt vila medan riset kokas. Häll några matskedar vatten i formen, vispa ur och häll i ett mått. Skumma av så mycket fett som möjligt. Tillsätt vatten så det blir totalt 2 deciliter vätska.
11
12
Äppelris:
13
Blanda ris, vatten, 2 dl kycklingbuljong och salt i en kastrull. Koka tills riset är mjukt och all vätska är borta. Blanda i yoghurt och grönsaksblandningen. Salta och peppra. Skär upp kycklingen och servera med grönsaksriset.