Du behöver
- 5 dl rågflingor
- 2 dl fiberhavregryn
- 250 g (drygt 4 dl) russin
- 8–9 dl vatten till gröten
- + 5 dl till jästen
- 100 g jäst
- 2–3 msk salt
- 2–3 msk rapsolja
- 2 dl dinkelmjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 250 g hasselnötter, hela
- 7 dl vetemjöl special fullkorn
- 1–1 1/2 liter vetemjöl
Gör så här
1
Koka en gröt på rågflingor, havregryn, russin och vatten. Låt svalna till fingervärme. Vispa ut jästen i den andra mängden vatten. Blanda alla ingredienser till en bra deg.
2
Låt jäsa cirka 30 minuter. Arbeta degen ytterligare och forma till två eller tre bröd. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i 225 graders ugnsvärme cirka 40 minuter. Brödet går utmärkt att frysa och rosta. Brödreceptet går bra att halvera.