Du behöver
- 2 purjolökar
- 5–6 potatisar
- 2 msk smör
- 1 liter vatten
- 2 tärningar (kalv)buljong
- (1 dl grädde)
- salt
- vitpeppar
- strösocker
- cirka 150 g tärnad bacon
Gör så här
1
Snitta och skölj purjon, skiva grovt. Skala potatisen, skiva grovt. Fräs purjolök och potatis i smör på medelvärme några få minuter i rejäl kastrull. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningarna.
2
Låt koka upp under lock på hög värme, sänk värmen, låt sjuda tills potatisen kokt sönder, cirka 30 minuter.
3
Fräs under tiden baconet till krispigt smul i het, torr stekpanna. Ta upp.
4
Mixa soppan någorlunda slät. Tillsätt grädde om så önskas, värm igen under omrörning. Smaka av med salt, peppar och någon tesked strösocker.
5
Servera soppan med bacon att strö i och rotfruktschips att knapra till.