Du behöver

  • 2 purjolökar
  • 5–6 potatisar
  • 2 msk smör
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar (kalv)buljong
  • (1 dl grädde)
  • salt
  • vitpeppar
  • strösocker
  • cirka 150 g tärnad bacon

Gör så här

1
Snitta och skölj purjon, skiva grovt. Skala potatisen, skiva grovt. Fräs purjolök och potatis i smör på medelvärme några få minuter i rejäl kastrull. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningarna.

2
Låt koka upp under lock på hög värme, sänk värmen, låt sjuda tills potatisen kokt sönder, cirka 30 minuter.

3
Fräs under tiden baconet till krispigt smul i het, torr stekpanna. Ta upp.

4
Mixa soppan någorlunda slät. Tillsätt grädde om så önskas, värm igen under omrörning. Smaka av med salt, peppar och någon tesked strösocker.

5
Servera soppan med bacon att strö i och rotfruktschips att knapra till.