Du behöver
- 1/2 dl rapsolja
- 300 g skinkfärs eller
- mager fläskfärs
- 1/2 dl ljus soja
- 1 msk sambal oelek
- 1 msk riven ingefära
- ev 50 g petai, stinkbönor
- 1 1/2 msk fisksås
- 2 msk ljust muscovadosocker
- Till servering:
- 350 g äggnudlar eller
- fullkornsspagetti
- 1 tsk rapsolja
- 1/2 dl pressad lime
- 2 dl physalis
- eller halverade körsbärstomater
- 3 dl välsköljda, grovt skurna asiatiska örter (t ex ngo gai, shiso, limebasilika, söt basilika, rauram)
Gör så här
1
Slå ett par deciliter kokande vatten över räkorna och låt stå i 20 minuter. Sila av och hacka grovt.
2
Hetta upp oljan i en stor panna. Smula ner färsen och bryn. Rör ner räkorna och fortsätt steka tills de fått färg. Rör ner soja, sambal, ingefära samt, om du vill, stinkbönor. Stek på medelvärme under omrörning i cirka 10 minuter.
3
4
Tillsätt fisksås och muscovadosocker. Stek vidare i cirka 5 minuter tills blandningen är knaprig och bönorna genommjuka och har fått lite färg. Koka nudlarna och låt rinna av genom durkslag. Blanda med rapsolja och limesaft. Blanda i fläskblandningen och physalis (eller tomater). Servera örterna vid sidan om.