Du behöver

  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vitpeppar grovmalen
  • 1 st dill grovhackad, med stjälkarna kvar
  • 2 msk akvavit
  • 10 st enbär
  • 2 kg lax filead och ansad, men med skinnet kvar

Gör så här

1
Blanda salt, socker och peppar i en skål. Blanda dill, akvavit och enbär i en annan. Lägg ett lager saltblandning i botten på en form. Ovanpå en tredjedel av dillblandningen. Lägg en fiskhalva med skinnsidan nedåt i formen. Strö mer av salt och dill ovanpå fiskköttet. Placera nästa fiskbit ovanpå med den tunna delen mot den tjocka delen på underliggande laxskiva. Strö över resten av blandningarna.

2

3
Täck fisken med plastfolie och placera en lämplig tyngd ovanpå. Låt fisken stå i rumstemperatur tills den saftat till sig. Ställ sedan fisken i kylen i 3–4 dygn. Vänd den dagligen. Skrapa bort kryddor och dill före serveringen. Bjud gravlaxsås till.


Kommentar:
Tips!
Frys laxen före eller efter gravningen om det inte är norsk odlad lax.