Du behöver
- 2 msk salt
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vitpeppar grovmalen
- 1 st dill grovhackad, med stjälkarna kvar
- 2 msk akvavit
- 10 st enbär
- 2 kg lax filead och ansad, men med skinnet kvar
Gör så här
1
Blanda salt, socker och peppar i en skål. Blanda dill, akvavit och enbär i en annan. Lägg ett lager saltblandning i botten på en form. Ovanpå en tredjedel av dillblandningen. Lägg en fiskhalva med skinnsidan nedåt i formen. Strö mer av salt och dill ovanpå fiskköttet. Placera nästa fiskbit ovanpå med den tunna delen mot den tjocka delen på underliggande laxskiva. Strö över resten av blandningarna.
2
3
Täck fisken med plastfolie och placera en lämplig tyngd ovanpå. Låt fisken stå i rumstemperatur tills den saftat till sig. Ställ sedan fisken i kylen i 3–4 dygn. Vänd den dagligen. Skrapa bort kryddor och dill före serveringen. Bjud gravlaxsås till.
Tips!
Frys laxen före eller efter gravningen om det inte är norsk odlad lax.