Du behöver
- 5 dl starkvinsglögg eller alkoholfri
- 1 vaniljstång
- 3 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 4–6 kanelstänger
- 3 dl skållad och skalad mandel
Gör så här
1
Häll glöggen i en kastrull och lägg i vaniljstången, snittad på längden. Låt småkoka i cirka 10 minuter.
2
3
Vispa under tiden äggulor och socker ljust och poröst.
4
Lyft vaniljstången ur glöggen och vispa ner äggblandningen. Sjud på svag värme under kraftig vispning till en kräm. Den får inte koka!
5
6
Ta kastrullen av värmen och låt svalna. Blanda i grädden.
7
Häll upp krämen i små portionsformar eller plastglas. Ställ in i frysen. När krämen har stelnat något, tryck försiktigt ner en kanelstång i varje form cirka 1 centimeter. Låt stelna helt. Beräkna frystiden till cirka 3 timmar.
8
Sätt ugnen på 175 grader och rosta mandeln tills den är gyllenbrun. Eller rosta den i en het torr stekpanna.
9
10
Finhacka sedan mandeln. Sila bort pulvret. Låt svalna.
11
Ta ut formarna ur frysen cirka 10 minuter före servering. Doppa snabbt men försiktigt formarna i hett vatten. Dra sedan ut glassen. Rulla glassklubborna i den hackade mandeln och servera direkt.