Läsar-recept

Friterade zucchinikroketter

Du behöver 1 kg zucchini 1 msk salt ägg 0.5 dl ströbröd 200 g fetaost smulad grekisk 0.5 dl parmesanost 2 dl potatismos (ej pulvermos)...


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg zucchini
  • 1 msk salt
  • ägg
  • 0.5 dl ströbröd
  • 200 g fetaost smulad grekisk
  • 0.5 dl parmesanost
  • 2 dl potatismos (ej pulvermos)
  • 1 tsk mynta eller n
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl

Fritering:

vetemjöl
majsolja

Till servering:

hackad persilja citronskivor

Tsatsiki:

1 l yoghurt naturell
0.75 st gurka
salt
2.5 st pressade vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja
1 st dill kvist hackad
1 msk vin

Gör så här

1
Skala och skölj zucchinin och riv den grovt. Strö salt över, låt den stå en timme och pressa sedan ut vattnet. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda zucchini, ägg, ströbröd, ost, potatismos, kryddor och mjöl till en deg.

2
Lägg in degen i kylskåp en timme och forma sedan små kroketter, 30-40 st. Doppa dem i vetemjöl och fritera dem i het olja (180 grader).

3
Lägg upp dem vartefter på hushållspapper att rinna av. Strö över lite persilja och servera med en citronskiva. Tsatsiki är gott till och eventuellt grekisk bondsallad.

4
Tsatsiki: Häll upp yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna igenom – i kylskåp över natten. Riv gurkan grovt, strö över lite salt och lägg den mellan två tallrikar en stund. Pressa sedan ut överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten. Tillsätt vitlök, olja, lite salt, dill och ättika. Ställ tsatsikin kallt innan den serveras tillsammans med zucchinikroketterna.


Kommentar:
Den här rätten vann ett av fem förstapris i Icakurirens stora läsartävling om bästa gröna maträtt. Resultatet av tävlingen presenterades i Icakuriren nummer 21/97. Receptets upphovskvinna Nicoletta Moskov är från Bromma i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top