Du behöver

  • 3 stora blonda apelsiner
  • 5 cm färsk ingefära
  • 10–12 färska dadlar
  • 50 g torkade tranbär
  • 1/2 dl salladsnötter eller mandelspån
  • 4 tsk olivolja
  • cirka 8 skivor lammfiol eller liknande
  • 4 timjankvistar

Gör så här

1
Skär både orange och vitt skal från apelsinerna med vass kniv. Håll en skalad apelsin i taget i kupad hand och skär loss klyftorna mellan hinnorna med riktigt vass kniv i andra handen. Skala ingefärsroten med potatisskalare och gnid insidan av en bunke med den. Skiva roten och pressa ur saften med vitlökspress.

2

3
Kärna ur dadlarna, skiva dem grovt, hacka eventuellt tranbären en aning. Varva apelsinen med dadlar, bär och nötter på assietter, droppa på lite ingefärsjuice och

4
olja. Garnera med strimlat rökt kött och timjan.