Du behöver
- 3 stora blonda apelsiner
- 5 cm färsk ingefära
- 10–12 färska dadlar
- 50 g torkade tranbär
- 1/2 dl salladsnötter eller mandelspån
- 4 tsk olivolja
- cirka 8 skivor lammfiol eller liknande
- 4 timjankvistar
Gör så här
1
Skär både orange och vitt skal från apelsinerna med vass kniv. Håll en skalad apelsin i taget i kupad hand och skär loss klyftorna mellan hinnorna med riktigt vass kniv i andra handen. Skala ingefärsroten med potatisskalare och gnid insidan av en bunke med den. Skiva roten och pressa ur saften med vitlökspress.
2
3
Kärna ur dadlarna, skiva dem grovt, hacka eventuellt tranbären en aning. Varva apelsinen med dadlar, bär och nötter på assietter, droppa på lite ingefärsjuice och
4
olja. Garnera med strimlat rökt kött och timjan.