Knäckebröd med frukt och frön

Du behöver 2 dl vatten 1 dl (80 g) rågkross 1/2 dl (40 g) vetekross 100 g torkade aprikoser Deg: 7 dl (420 g) vetemjöl...


16 portioner

Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 1 dl (80 g) rågkross
  • 1/2 dl (40 g) vetekross
  • 100 g torkade aprikoser
  • Deg:
  • 7 dl (420 g) vetemjöl
  • 2 dl (110 g) grovt rågmjöl
  • 1 dl (50 g) pumpakärnor
  • 1 dl (50 g) solroskärnor
  • 1/2 dl (100 g) brödsirap eller mörk sirap
  • 2 dl (100 g) russin
  • 1 msk salt
  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 2 dl vatten
  • Till utbakning:
  • grovt rågmjöl

Gör så här

1
Dag 1 Koka upp vatten. Häll det över råg- och vetekross i en bunke. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Blötlägg aprikoserna i rikligt med vatten och låt dem stå övertäckta till nästa dag. Dela dem på längden.

2

3
Dag 2 Lägg vetemjöl, rågmjöl, pumpa- och solroskärnor, sirap, russin, salt och smulad jäst i köksmaskinens bunke. Sila vattnet av aprikoserna och lägg i dem tillsammans med det skållade krosset. Tillsätt vatten och kör degen i maskinen på halv fart cirka 5 minuter.

4
Samla degen till en bulle, mjöla den i en bunke och täck. Låt degen jäsa en timme.

5

6
Arbeta ihop degen lätt på bakbordet. Dela den i två bitar, trilla först en längd som delas i 8 lika stora bitar om cirka 100 gram. Kavla ut varje bit tunt med grovt rågmjöl till en kaka, cirka 27 centimeter i diameter.

7
Lägg bröden på plåtar och grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 8 minuter. Låt dem kallna på galler.

8
Eventuellt behöver bröden eftertorkas i ugnen i 75 grader, gärna i varmluft, tills de blir spröda, cirka 30–40 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top