Du behöver
- 2 dl vatten
- 1 dl (80 g) rågkross
- 1/2 dl (40 g) vetekross
- 100 g torkade aprikoser
- Deg:
- 7 dl (420 g) vetemjöl
- 2 dl (110 g) grovt rågmjöl
- 1 dl (50 g) pumpakärnor
- 1 dl (50 g) solroskärnor
- 1/2 dl (100 g) brödsirap eller mörk sirap
- 2 dl (100 g) russin
- 1 msk salt
- 1/2 paket (25 g) jäst
- 2 dl vatten
- Till utbakning:
- grovt rågmjöl
Gör så här
1
Dag 1 Koka upp vatten. Häll det över råg- och vetekross i en bunke. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Blötlägg aprikoserna i rikligt med vatten och låt dem stå övertäckta till nästa dag. Dela dem på längden.
2
3
Dag 2 Lägg vetemjöl, rågmjöl, pumpa- och solroskärnor, sirap, russin, salt och smulad jäst i köksmaskinens bunke. Sila vattnet av aprikoserna och lägg i dem tillsammans med det skållade krosset. Tillsätt vatten och kör degen i maskinen på halv fart cirka 5 minuter.
4
Samla degen till en bulle, mjöla den i en bunke och täck. Låt degen jäsa en timme.
5
6
Arbeta ihop degen lätt på bakbordet. Dela den i två bitar, trilla först en längd som delas i 8 lika stora bitar om cirka 100 gram. Kavla ut varje bit tunt med grovt rågmjöl till en kaka, cirka 27 centimeter i diameter.
7
Lägg bröden på plåtar och grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 8 minuter. Låt dem kallna på galler.
8
Eventuellt behöver bröden eftertorkas i ugnen i 75 grader, gärna i varmluft, tills de blir spröda, cirka 30–40 minuter.