Du behöver
- 500 g laxfilé
- 500 g räkor med skal
- 1 st burk musslor (225 g) i vatten
- 2 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st fänkålsstånd medelstort
- 1/2–1 st röd paprika
- 4.5 st salladslökar
- 1 msk olivolja
- 1 tsk dragon torkad eller 2–3 kvistar färsk
- 4 dl vatten
- 2.5 dl vin vitt torrt
- 1 1/2 msk hummerfond eller fiskfond
- 1 dl musselspad
- 1 pkt sugar snap peas (200 g) eller sockerärter
- salt
- pepparmix
- 2 msk hackad dill
- apelsinskal rivet
Gör så här
1
Skär bort skinnet från laxfilén och ta bort eventuella ben. Dela fisken i lagom stora bitar. Skala räkorna. Låt musslorna rinna av och spara spadet.
2
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela och strimla fänkålen. Kärna ur och skär paprikan i skivor. Ansa salladslökarna och skär dem i bitar.
3
Fräs schalottenlök, vitlök, fänkål och paprika i olja i en traktörpanna några minuter. Blanda ner torkad eller repad färsk dragon.
4
Häll på vatten, vin, fond och musselspad. Lägg på lock och låt sjuda cirka 10 minuter. Så här långt kan soppan göras i förväg.
5
Lägg i fiskbitar, salladslök och ärter. Sjud tills fisken är klar, 5–6 minuter. Smaka av med salt och pepparmix.
6
Lägg ner musslor, räkor och lite hackad dill. Låt alltsammans bli varmt utan att det kokar. Riv lite apelsinskal med ett zestjärn och strö över .
7
Bjud lax- och skaldjurssoppan med aioli och örtbaguette.
Tips! Sugar snap peas är en ny produkt från Findus.
Snabb och bekvämvarianten:
Den som vill ha det extra bekvämt väljer cirka 200 gram skalade räkor vilket motsvarar 500 gram räkor med skal.
Aioli finns att köpa färdig och baguetten kan serveras ljummen med en smaksatt philadelphiaost, i stället för som här gratinerad med örtsmör.