Du behöver
- 1 1/2 dl kall filmjölk
- 2 1/2 dl kallt vatten
- 2 msk (raps)olja
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1/2 dl solroskärnor
- 4 dl kornmjöl
- ca 6 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- 2 msk (rostade) solroskärnor
Gör så här
1
Vispa samman fil, vatten och olja. Smula ner jästen och vispa tills den löst sig. Häll vätskan i en matberedare, eller i en köksmaskin med degkrok. Rör i salt, socker, solroskärnor och kornmjöl. Arbeta slutligen i vetemjöl till en smidig deg.
2
3
Dela degen i två delar, forma två rullar som vardera delas i 6 lika stora bitar. Forma bullar och lägg dem på papprad plåt. Täck med kökshandduk och plast ovanpå handduken. Sätt plåten i kylskåpet att jäsa över natten.
4
På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Kvartsfyll diskhon med varmt vatten och ställ ugnsplåten med bullarna över, att jäsa medan ugnen värms.
5
6
Pensla bullarna med hopvispat ägg. Strö på solroskärnor, gärna rostade˜ i en torr stekpanna, då smakar de mer.
7
Sätt in ugnsplåten mitt i ugnen och grädda bullarna tills de fått fin färg, 8–10 minuter.
8
Låt dem svalna på galler. Bullarna är bäst dagsfärska, men tål att frysas ett par veckor. Ljumma dem då i ugnen före servering.
Alternativ: Vill du hellre baka på morgonen? Gör då degen på ljummen vätska och låt jäsa på ljummen plats i 40 minuter. Gör bullar och låt dem jäsa i ytterligare cirka 25 minuter på plåt före pensling och gräddning.