Sannas frukostfralla med korn och frön

Du behöver 1 1/2 dl kall filmjölk 2 1/2 dl kallt vatten 2 msk (raps)olja 25 g jäst 1 tsk salt 1 tsk strösocker 1/2...


12 portioner

Du behöver

  • 1 1/2 dl kall filmjölk
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • 2 msk (raps)olja
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 4 dl kornmjöl
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 2 msk (rostade) solroskärnor

Gör så här

1
Vispa samman fil, vatten och olja. Smula ner jästen och vispa tills den löst sig. Häll vätskan i en matberedare, eller i en köksmaskin med degkrok. Rör i salt, socker, solroskärnor och kornmjöl. Arbeta slutligen i vetemjöl till en smidig deg.

2

3
Dela degen i två delar, forma två rullar som vardera delas i 6 lika stora bitar. Forma bullar och lägg dem på papprad plåt. Täck med kökshandduk och plast ovanpå handduken. Sätt plåten i kylskåpet att jäsa över natten.

4
På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Kvartsfyll diskhon med varmt vatten och ställ ugnsplåten med bullarna över, att jäsa medan ugnen värms.

5

6
Pensla bullarna med hopvispat ägg. Strö på solroskärnor, gärna rostade˜ i en torr stekpanna, då smakar de mer.

7
Sätt in ugnsplåten mitt i ugnen och grädda bullarna tills de fått fin färg, 8–10 minuter.

8
Låt dem svalna på galler. Bullarna är bäst dagsfärska, men tål att frysas ett par veckor. Ljumma dem då i ugnen före servering.


Kommentar:
Alternativ: Vill du hellre baka på morgonen? Gör då degen på ljummen vätska och låt jäsa på ljummen plats i 40 minuter. Gör bullar och låt dem jäsa i ytterligare cirka 25 minuter på plåt före pensling och gräddning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top