Du behöver
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1/2 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 1/2 tsk hjorthornssalt
- ca 11 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g mandelmassa
- rivet skal av 1 citron, ev saft
- 1/2–3/4 dl mjölk
- Garnering:
- 5 dl vispgrädde
- florsocker
Gör så här
1
Smält smöret, häll i mjölken och värm spadet fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssalt i mjölet och arbeta in det i spadet till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.
2
3
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den, dela i två delar som vardera rullas ut till en längd. Dela varje längd i 12–13 lika stora bitar. Trilla dem till bullar och lägg på papprade plåtar. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek, 20–30 minuter.
4
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 250 grader 5–10 minuter tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna.