Du behöver
- 2 dl (kaffe)grädde
- 1 dl ströbröd
- 1 riven rödlök
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk strösocker
- 1/2 msk salt
- 1 ägg
- 1 äggvita
- 10-12 krossade enbär
- ca 500 g tinat älg- eller viltskav
- 500 g nötfärs
- smör till formen
- Pensling:
- 1 msk tomatpuré
- 1 uppvispad äggula
- 1 tsk kinesisk soja
- 4-6 salvia- eller lagerblad
Gör så här
1
Blanda grädde och ströbröd i en stor bunke. Rör i lök, peppar, socker och salt. Låt stå och svälla minst 10 minuter, annars smakar färsen bara bröd. Ströbrödet gör färsen drygare, men också saftigare.
2
Blanda i innehållet från det hela ägget, den udda äggvitan (gulan behövs till pensling sedan), samt enbärskrosset. Mixa viltskavet fint och blanda det jämte nötfärsen i ströbrödet. Forma färsen till en limpa och lägg i välsmord ugnsform (eller brödform) som rymmer ca 2 liter. Pensla ovanpå med lite smör och grädda i nedre delen av 175 grader varm ugn ca 1 timme.
3
Blanda tomatpuré, lättvispad äggula och soja och pensla den nästan färdiga färsen med det.
4
Fäst örtbladen i smeten och pensla ovanpå dem också. Låt färsen bli helt genomgräddad ytterligare 15 minuter i ugn. Känn med en bordskniv i färsens mitt om den har stannat. Låt terrinen vila övertäckt minst 20 minuter före servering. Stek under tiden tillbehören i ugn.