Vild terrine med krossade enbär

Du behöver 2 dl (kaffe)grädde 1 dl ströbröd 1 riven rödlök 1/2 tsk svartpeppar 1 tsk strösocker 1/2 msk salt 1 ägg 1 äggvita 10-12...


10 portioner

Du behöver

  • 2 dl (kaffe)grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 riven rödlök
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 msk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 10-12 krossade enbär
  • ca 500 g tinat älg- eller viltskav
  • 500 g nötfärs
  • smör till formen
  • Pensling:
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 uppvispad äggula
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 4-6 salvia- eller lagerblad

Gör så här

1
Blanda grädde och ströbröd i en stor bunke. Rör i lök, peppar, socker och salt. Låt stå och svälla minst 10 minuter, annars smakar färsen bara bröd. Ströbrödet gör färsen drygare, men också saftigare.

2
Blanda i innehållet från det hela ägget, den udda äggvitan (gulan behövs till pensling sedan), samt enbärskrosset. Mixa viltskavet fint och blanda det jämte nötfärsen i ströbrödet. Forma färsen till en limpa och lägg i välsmord ugnsform (eller brödform) som rymmer ca 2 liter. Pensla ovanpå med lite smör och grädda i nedre delen av 175 grader varm ugn ca 1 timme.

3
Blanda tomatpuré, lättvispad äggula och soja och pensla den nästan färdiga färsen med det.

4
Fäst örtbladen i smeten och pensla ovanpå dem också. Låt färsen bli helt genomgräddad ytterligare 15 minuter i ugn. Känn med en bordskniv i färsens mitt om den har stannat. Låt terrinen vila övertäckt minst 20 minuter före servering. Stek under tiden tillbehören i ugn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top