GI – Chokladmousse med apelsin, hallon och pistaschnötter

Du behöver 150 g mörk choklad, 70% 4 stora apelsiner 2 äggulor 3 dl kesella gourmet 20 hallon Till dekoration: 2 msk pistasch- eller hasselnötter...


4 portioner

Du behöver

  • 150 g mörk choklad, 70%
  • 4 stora apelsiner
  • 2 äggulor
  • 3 dl kesella gourmet
  • 20 hallon
  • Till dekoration:
  • 2 msk pistasch- eller hasselnötter
  • färsk mynta
  • Chokladgaller:
  • 50 g mörk choklad, 70%
  • smörpapper

Gör så här

1
1.

2
Skölj apelsinerna väl och skala dem med en potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor.

3
Skär sedan bort allt skal, även det vita skalet som är bittert, från apelsinerna. Skär sedan med en vass kniv ut filéerna, mellan varje nerv. Håll dig över en skål och ta tillvara apelsinsaften. Pressa även ut saften ur resten av apelsinen. Häll apelsinsaften i en kastrull och koka upp. Lägg i strimlorna och låt sjuda under lock i 15 min eller tills det blir en simmig konsistens. Ta upp skalen och spar den koncentrerade apelsinsaften.

4
2.

5
Bryt chokladen till moussen mindre i bitar och smält den i vattenbad i en bunke ovanpå en kastrull med kokande vatten. Knäck äggen och lägg gulorna i en skål. Rör ner äggulorna i chokladen, låt kallna och blanda sedan ner kesellan. Smaksätt med 2 msk av apelsinsaften. Fyll upp i portionsskålar eller en form och låt stelna i kyl i 4-5 timmar.

6
3.

7
Chokladgaller: Rita några enkla mönster på ett ark smörgåspapper. Vänd papperet upp och ner. Smält chokladen och låt den svalna. Den ska bli trögflytande innan det går att spritsa med den. Gör då en liten sprits av smörpapper, fyll på med choklad och klipp av spetsen. Spritsa ut på smörpapperet. När sedan chokladgallret stelnat är det bara att lyfta av den från papperet. Så här långt kan rätten förberedas.

8
4.

9
Servering: Hacka pistaschnötterna grovt. Ta ut moussen med en het sked ur formen och lägg upp vackert på en tallrik med apelsinfiléerna, strimlorna av skal och hallonen. Strö över nötterna och dekorera med myntablad och chokladgaller.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top