Du behöver

  • 4 skivor grovt fullkornsbröd
  • 150 g rensad rökt sik
  • blandad sallad, gräslök och dill
  • citronklyftor
  • Förlorade ägg:
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit
  • 1 msk salt
  • 4 färska ägg
  • Hollandaise:
  • 3 rumsvarma äggulor
  • 1 1/2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk ljummet vatten
  • 50 g (osaltat) smör, rumsvarmt
  • 150 g smält (osaltat) smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ev aningen kajennpeppar

Gör så här

1
Börja med att förlora äggen. De behöver vara färska så att vitan lägger sig om gulan. Hetta upp vatten med salt och ättika i en kastrull, det ska bara sjuda.

2
Knäck ner äggen ett i sänder och sjud 2–3 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och lägg dem att rinna av på handduk.

3
Lägg bröd på var sin tallrik. Fördela sik på bröden och lägg på var sitt förlorat ägg.

4
Klicka på hollandaise om så önskas och toppa med grönt och citronklyfta.

5

6
Hollandaise:

7
Ställ en rostfri bunke i medelvarmt vattenbad, 80–90 grader. Vispa äggulorna i den rostfria bunken tills de tjocknar, cirka en minut.

8
Vispa ner citronsaft, vatten och 1 kryddmått salt i äggen. Rör ner klickar av det rumsvarma smöret som får smälta sakta.

9
Vispa sedan in det smälta smöret tills såsen är tjock och slät. Smaka av med salt och peppar, eventuellt kajennpeppar och lite mer citronsaft om så behövs.

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows