Du behöver
- 4 skivor grovt fullkornsbröd
- 150 g rensad rökt sik
- blandad sallad, gräslök och dill
- citronklyftor
- Förlorade ägg:
- 1 1/2 liter vatten
- 1 tsk ättiksprit
- 1 msk salt
- 4 färska ägg
- Hollandaise:
- 3 rumsvarma äggulor
- 1 1/2 msk pressad citronsaft
- 1 msk ljummet vatten
- 50 g (osaltat) smör, rumsvarmt
- 150 g smält (osaltat) smör
- salt och nymalen vitpeppar
- ev aningen kajennpeppar
Gör så här
1
Börja med att förlora äggen. De behöver vara färska så att vitan lägger sig om gulan. Hetta upp vatten med salt och ättika i en kastrull, det ska bara sjuda.
2
Knäck ner äggen ett i sänder och sjud 2–3 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och lägg dem att rinna av på handduk.
3
Lägg bröd på var sin tallrik. Fördela sik på bröden och lägg på var sitt förlorat ägg.
4
Klicka på hollandaise om så önskas och toppa med grönt och citronklyfta.
5
6
Hollandaise:
7
Ställ en rostfri bunke i medelvarmt vattenbad, 80–90 grader. Vispa äggulorna i den rostfria bunken tills de tjocknar, cirka en minut.
8
Vispa ner citronsaft, vatten och 1 kryddmått salt i äggen. Rör ner klickar av det rumsvarma smöret som får smälta sakta.
9
Vispa sedan in det smälta smöret tills såsen är tjock och slät. Smaka av med salt och peppar, eventuellt kajennpeppar och lite mer citronsaft om så behövs.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows
Gör så här
instructions does not have any rows